the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Robert Gurney
  6. 2017
  7. Gallery House / Robert Gurney

Gallery House / Robert Gurney

  • 09:00 - 6 September, 2018
Gallery House / Robert Gurney
Gallery House / Robert Gurney, © Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

© Anice Hoachlander © Anice Hoachlander © Anice Hoachlander © Anice Hoachlander + 40

  • Architects

  • Location

  • Lead Architects

    Robert M, Gurney, FAIA
  • Project Architect

    Nicole de Jong, AIA
  • Area

    6400.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • General Contractor

    Dewson Construction Company
  • Structural Engineer

    Long, Tang, & D’Onofrio Structural Engineers
  • More Specs Less Specs
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

Text description provided by the architects. The small city of Lewes, Delaware, extends northeast into the mouth of the Delaware Bay. Lewes is popularly known as an eighteenth-century coastal town commemorated for being the site of the earliest European settlement in Delaware. In addition to abundant waterfront property, Lewes is made up of prevalent farmland, woodlands, marshland, and estuaries. The site for this new house is a woodland area nestled between an open field and an expanse of marshland.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

It was very important to the clients that the program contain an abundance of gallery space to display their expansive art collection. The house was designed to accommodate large gatherings focused around the gallery collections but also to provide a comfortable environment when only the couple occupied the house. The house is positioned to take advantage of the wooded environment, providing marshland views through the trees, and framing views of the adjacent open meadow.  In addition to the 6000 square foot house and gallery, the project encompasses 3000 square feet of elevated deck and terrace space and 900 square feet of screened porch space. All the interior spaces have direct access to a deck or screened porch. Sited to minimally disrupt the landscape, the house is located where a minimum amount of trees were removed to construct the project. The house is conceived with the goal of pulling nature into the spaces. Circulation and movement through the project are designed as a vehicle to experience the changing scenery as you move through the spaces.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

The art gallery is located on the lowest level, while the primary living spaces are located on the second level. This strategy affords enhanced views form the elevated living spaces. Secondary bedrooms and access to a 1500 square foot rooftop deck occupy a third floor. The composition is intended to provide a carefully conceived balance of expanses of glass toward the natural views and wall space to display art throughout all floors.

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander
First floor plan
First floor plan
© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander
Second floor plan
Second floor plan

Ultimately this project is designed to provide spaces for a couple to enjoy and share an expansive art collection that was collected over decades. Equally important, the house is designed to enhance the occupant’s participation in an ever-changing landscape where birds fly, the mist rolls in, leaves change color and tides in the marshland ebb and flow.   

© Anice Hoachlander
© Anice Hoachlander

View the complete gallery

About this office
Robert Gurney
Office
Cite: "Gallery House / Robert Gurney" 06 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901362/gallery-house-robert-gurney/> ISSN 0719-8884