the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. This Sound-Proof Installation was Built by Compressing Concrete and Bubble Wrap

This Sound-Proof Installation was Built by Compressing Concrete and Bubble Wrap

This Sound-Proof Installation was Built by Compressing Concrete and Bubble Wrap
This Sound-Proof Installation was Built by Compressing Concrete and Bubble Wrap, © Per Lundström
© Per Lundström
© Per Lundström
© Per Lundström

An installation at the Karolinska Institutet in Sweden is made entirely of translucent concrete panels. Composed of concrete and bubble wrap, the site blends both high and low technology processes. This high-tech lecture hall is an amorphous space with unique acoustic qualities. 

The panels were created by compressing High-Performance Concrete between two layers of Bubble-Wrap. With 262,500 cavities and 1,000,000 membrane-perforations, the material creates a diffused echo-free ambiance.

The million micro-perforations absorbs noise while the cavities diffuse high-pitch sounds. The shape of the structure also diffuses sounds in a lower register. The result is a totally unique noise-free environment. The structure's irregular bubble-like surface contrasts with the sterile lab environment that dominates the rest of the building. Brown terrazzo was chosen to simulate a mud-floor while the bubbles create an alienesque aesthetic. Together with the light refraction in the micro-layered glass railings, an almost surreal Alice in Wonderland atmosphere is created. 

© Per Lundström
© Per Lundström

The casting boxes were produced using as little material as possible. Each of the 250 panels needed formwork made from twelve unique steel pieces. The form was then filled with a plastic granulate and hand-shaped to create the correct 3D surface. The granulate is re-used by the producer indefinitely.

Digital Method / Grasshopper. Image © Per Lundström
Digital Method / Grasshopper. Image © Per Lundström

Lectures are held on a 49 x 10 foot (15 x 3 meter) LED-Screen. Sound is distributed through the space using 68 microphones and 234 loudspeakers (61+129 in the small hall). Outside the installation, announcements and speeches can be made making use of the acoustics of the shell. The announcer can choose his/her position, in relation to the shell, depending on the size of the audience and the level of intimacy he/she wants to achieve.

Light artists, Svante Pettersson and Daniel Ljung created the lighting concept with dynamic LED lights installed both behind and in front of the panels. Clouds passing through the sky are the default lighting scenario, however, visitors can interact and change the lighting scenario via smartphone. With the lights off – the space takes on a more sombre atmosphere, resembling early charcoal drawings of Sofia Kanje.

See more details about the installation and other projects by Butong, here.

© Per Lundström
© Per Lundström

Tengbom Architects: Krister Bjurström, Anna Morén Sahlin, Kjell Jansson, Anna Mistry Bergbom, Daniel De Sousa Barrera, Miguel Reyes, Sofia Kanje, Kristoffer Adolfsson, Ana Gejo
LINK Arkitektur (Finish Railings & Furniture): Laila Ifwer Sternhoff, Laila Boström, Elaine Young
Tengbom Computational Design: Shahrokh Kamyab och Jakob Lilliemarck
B:Mec Engineering: Suvad Muratovic
Butong: JC, Hamid, Malin, Staffan, John, Lars
Philips Lighting: Svante Pettersson, Daniel Ljung, Disco Anders
Photography by Birnee: Per Lundström
Film: Tengbom
Client: Karolinska Institutet, Veidekke
Special Thanks: Johannes Kuhnen at Design to Production for helping to set up the parametric model

View the complete gallery

About this author
Eduardo Souza
Author
Cite: Souza, Eduardo. "This Sound-Proof Installation was Built by Compressing Concrete and Bubble Wrap" 11 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901174/this-sound-proof-installation-was-built-using-compressed-concrete-and-bubble-wrap/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.