All
Projects
Products
Events
Competitions

SW House / adi wainberg - arbejazz studio

SW House / adi wainberg - arbejazz studio

© Shai Epstein © Shai Epstein © Shai Epstein © Shai Epstein + 57

Tel Aviv-Yafo, Israel
  • Architects: adi wainberg - arbejazz studio
  • Area Area of this architecture project Area: 290.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Shai Epstein
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adeco, HUECK, KLIL, Semel, md Aluminum systems
  • Project Manager & Supervisor

    Oren Sadot
  • H V A C Systems

    MIZUG PLUS
More Specs Less Specs
© Shai Epstein
© Shai Epstein

Text description provided by the architects. Originally built in the 1950’s as low-cost housing for the working class, in accordance with the social ideology of simplicity, the SW House is part of a row building situated in one of Tel Aviv’s neighborhoods. Today, this neighborhood is undergoing extensive urban renewal, which allows residents to plan and receive permission for building additions. Thus, a one-level 65 sqm residential unit is transformed into a three-level 290 sqm unit with an obligatory pitched roof. The house is located in a unique neighborhood with abundant green scenery, vast walking areas, and limited vehicle access.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

A stroll along a shaded pine grove leads to the house. Inspired by the area's serene green gardens and groves, the goal was to design a narrow house of considerable length, which would stretch between opposite facades facing North and South, and engage in dialogue with its surroundings. The design's physical connection to the green outdoors is achieved via numerous viewpoints from various areas inside the house. A small northern entry garden in the entrance level serves as a continuation of the stroll that leads to the house.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The intimate southern garden is animated by the house's dramatic core, which stretches from the basement level to the pitched roof, and is accented by a deep blue background. Taking inspiration from Piranesi’s interiors, the core space offers exposed circulation along staircases and a bridge that facilitates interesting encounters and relationships between the public areas on all levels. Glimpses of family members and guests passing by, eating, entertaining, working and communicating can be appreciated on all house floors.

Section 10
Section 10

As for the private spaces, an emphasis is put on privacy and flexibility. Each private space is equipped with its own set of dynamic vertical louvers, used for climate control and creating a personal relationship with the surrounding urban green scenery. The house's south section is dominated by the younger generation. Similar bedrooms are used for studying, dressing and entertaining, and include a private sleeping gallery with a view of the garden and the house’s dramatic core.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The master bedroom is located at the house's north section, offering a wide view of the pine grove. The open-space work area under the pitched roof provides a breathtaking view of the core. Throughout the planning process, the clients' daily routines were studied, analyzed and carefully disassembled and reassembled. A wide range of daily scenarios, routines, and encounters were interpreted using tools from the poetry and theatre mediums, somewhat resembling a stage set inspired by Piranesi.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "SW House / adi wainberg - arbejazz studio" 27 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900549/sw-house-arbejazz-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
© Shai Epstein

低成本住房改造成三层住宅 SW House / Arbejazz architecture studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.