Zoom image | View original size
This unique home is the poster child of adaptive reuse.  Starting with a property that intermingled three buildings from different periods over the last century, Emerick Architects crafted a strategy to reuse the structure, adding a penthouse and a roof garden to create an urban oasis and a highly energy-efficient home.  Marrying practicality with craftsmanship, almost everything for the project was handmade locally by Portland artisans including cabinetry, steel work, railings, doors, stairs, light fixtures, and plaster. Relocated from New York, the clients wanted a dwelling inspired by the authenticity and rawness of commercial buildings combined with the warmth and beauty of an elegantly crafted custom home.  The context of their chosen neighborhood—mixed-income and use, small-scale streets, and an existing blend of commercial and residential—was the perfect backdrop for this building and a city planner’s goal of denser living.  View more View full description
Share Share