the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. China
  5. Tumushi Architects
  6. 2017
  7. Chatouya Visitor Center / Tumushi Architects

Chatouya Visitor Center / Tumushi Architects

  • 22:00 - 15 August, 2018
Chatouya Visitor Center / Tumushi Architects
Partial View. Image © Chao Zhang
Partial View. Image © Chao Zhang

Settlement among Landscape. Image © Chao Zhang Tearoom Near the River. Image © Qili Yang Interior View. Image © Chao Zhang Tearoom Interior. Image © Qili Yang + 25

  • Architects

  • Location

    Tianyu, Qinling Mountains, Xi’an, Shanxi, China
  • Lead Architects

    Qili Yang, Yan Bai
  • Design Team

    Fang Li, Dong Wang, Wen Zhang, Marina, Bingguang Chen, Tong Li, Xinyan Gao, Jingwen Yuan
  • Site Architects

    Dong Wang, Fang Li
  • Area

    1400.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

Settlement among Landscape. Image © Chao Zhang
Settlement among Landscape. Image © Chao Zhang

Landscape settlement
Chatouya Visitor Center locates in Tianyu valley, 70 km away from Xi'an. It is the entrance of depth experience zone in the Qinling National Botanical Garden. The prior programs and appearance of visitor centre cannot meet client's new demands, hence whole site and buildings need to be upgraded. Through elaboration the position and breaking up whole new programs into parts, the new buildings, with preserved ones, are melt into natural environment and becomes a landscape settlement in Qinling Mountains.

Birdview. Image © Chao Zhang
Birdview. Image © Chao Zhang
Settlement Among Landscape. Image © Qili Yang
Settlement Among Landscape. Image © Qili Yang

Layout Reconstruction
The previous buildings is no reasonable layout and lack of respect to natural landscape. The three original buildings and big trees are preserved except removing restaurant volume. After completing site clean-up,we plans parking lot and toilet in the west side. The new boxes are placed into the east part of site. Following the guidance of natural landscape, all the boxes choose their appropriate size and location. Box of exhibition & visitor service is displayed in a relatively empty plots; Box of restaurant closes to river; Box of tea room faces to Cliff and box of toilet is hidden into bamboo trees. Those new boxes, attaching the preserved buildings, carefully disperse into elements of nature, create a prototype of the densely landscapes settlement.

Concept
Concept

The second step is that boxes are solidified two walls. The other two walls are pushed out far or near depending on program and view. Different height of the wall form a spatial overlap. At this moment, final layout is fixed. It consists of 6 groups of 8 buildings with different sizes. A total construction area is ​​about 1,400 m2. The scattered layout brings a settlement-type spatial experience. The small volumes, accompanied by the separation and overlap of space composition, further digest the mass. Furthermore, it shows a poetic penetration between architecture and landscape.

Settlement among Landscape. Image © Chao Zhang
Settlement among Landscape. Image © Chao Zhang

Material Co-melting
Local materials is re-used. For example, the earth is re-rammed into walls, Chinese-style tile is recycled into Pavement. In the meantime, the metal panel and transparent glazing makes façade feel modern and transparent. The raw concrete of teahouse reinforces the sense of volume. While the striped texture of concrete gives the teahouse a better scale. The discrete and contrasting use of material strengthen the concept of landscape settlement. Traditional materials, embodying traces of time, constitute a tense relation with modern materials.

Partial View. Image © Chao Zhang
Partial View. Image © Chao Zhang

Landscape Enhancement
Learning from traditional village, each single building is linked by straight or curved grey slate footpath. Near the river, the overhead wooden walkway connect between river and landscape nodes. Enclosed by buildings, the courtyard is made by a cloud-shaped landscape pattern, decorated with recycled tiles and white stones. The rest of open space is paved by white pebbles from the river. Meanwhile, we set the sewage system for centralized sewage collection. After second purification treatment, it is used for plant irrigation. A rain garden is also set up in the low area to collect the rainwater from the roofs, and discharge the rainwater into river through ecological decontamination.

Interior View. Image © Chao Zhang
Interior View. Image © Chao Zhang
Interior View. Image © Chao Zhang
Interior View. Image © Chao Zhang

Four Seasons Tearoom
Four Seasons tea room, a single concrete box, with the size of 5X5m2, is placed along Tianyu River. Facing the river scenery, we set up two viewfinders. The upper is for cliff view, extended to "concave" shaped corner window by structural cantilevers. And it is pushed forward to form a large windowsill. The lower is for water view, by tectonic hiding of window frame, maximized the open landscape. The interior and exterior are all cast in concrete with stripe wooden molds. The platform is made of bamboo steel plate to form an integrated table and chair. Indoor fireplace is for winter warming, and external erected stairs is for cool summer viewing. Two teahouse have same shape, but the variety of borrowed scenery.

Tearoom Interior. Image © Qili Yang
Tearoom Interior. Image © Qili Yang
2-2&3-3 Section
2-2&3-3 Section
Tearoom Near the River. Image © Qili Yang
Tearoom Near the River. Image © Qili Yang

Summary
Functionally, the visitor center is a contemporary notion. Therefore, the original design concept was to try to respond the Qinling site within a contemporary lens. It should not be borrowed by the historical and cultural symbol, nor should it be influenced by the urban or rural style. In our minds, it should be simple and abstract. Both it makes landscapes and experience nature.

Partial View. Image © Chao Zhang
Partial View. Image © Chao Zhang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Tumushi Architects
Office
Cite: "Chatouya Visitor Center / Tumushi Architects" 15 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900058/chatouya-visitor-centre-tumushi-architects/> ISSN 0719-8884
Partial View. Image © Chao Zhang

山间游客中心 / 土木石建筑