the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. HYLA Architects
  6. 2017
  7. Intermediate Stories / HYLA Architects

Intermediate Stories / HYLA Architects

  • 20:00 - 23 July, 2018
Intermediate Stories / HYLA Architects
Intermediate Stories / HYLA Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 23

  • Architects

  • Location

    Singapore, Singapore
  • Lead Architect

    Han Loke Kwang
  • Design Team

    Trang Tran, Amanda Tay, Thomas Ong
  • Area

    353.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineering

    GCE Consulting Engineers
  • Main Contractor

    V-Tech Construction Pte Ltd
  • Landscape Contractor

    Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
  • More Specs Less Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. When the planning authority revised the planning guidelines for landed housing by allowing more flexibility in the internal layouts, it gaves us the opportunity to re-examine the typology for an intermediate terrace house.

Typically, the main problem for houses of this type is that the living areas, being located on the ground floor would look into the car parking at the front. In this house, an extra level has been inserted making this a four storey house in a 2.5 storey zone.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
1st & 2nd floor plan
1st & 2nd floor plan

The ground floor, which is just slightly below the existing level, is where the parking and service areas are. This frees the second level to be the main living areas with its double volume space and private courtyard.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The courtyard is screened by a custom concrete air block, which is designed to be a climbing wall for one of the owner’s cats. A mezzanine level holds the 2 kid’s rooms, whilst the Master and study room is placed at the attic.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Sections
Sections
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The house is finished in off form concrete and a grey facebrick which contrasts very nicely with the warmth of the timber used throughout for floors and furniture.

The cantilevered staircase is done entirely in an insitu off form concrete, with a steel edge to hold the banisters.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

View the complete gallery

About this office
HYLA Architects
Office
Cite: "Intermediate Stories / HYLA Architects" 23 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898609/intermediate-stories-hyla-architects/> ISSN 0719-8884
© Derek Swalwell

夹层空间 / HYLA Architects