Zoom image | View original size
The previous state of the apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way. Therefore, the new proposal starts from the total demolition of the pre-existing situation, keeping only the structural system (for technical and economic reasons, structural interventions were ruled out). The proposal introduces two L-shaped elements that encompass those functions that the new owner, a single man, required with a certain independence: a first L-shape partition, oriented towards the access, houses the kitchen area; and a second L-shape partition houses the bedroom spaces with bathroom en suite. The rest of the space is intended to flow freely inside, to maximize the sense of space and abolish the boundaries between rooms: for example, both the bedroom and the guest bathroom are closed with large oversized pivoting doors, from floor to ceiling, with no perimeter frames. This means that the partitions are not only interrupted when arriving at the doors gaps(there are no lintels), but when they open, the communication is total and the space sneaks through, extending the common spaces to these rooms whose use is expected to be occasional , thus avoiding that they remain closed and residual. View more View full description
Share Share