the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. MCK Architecture & Interiors
  6. 2017
  7. Sunrise House / MCK Architecture & Interiors

Sunrise House / MCK Architecture & Interiors

  • 20:00 - 13 June, 2018
Sunrise House / MCK Architecture & Interiors
Sunrise House / MCK Architecture & Interiors, © Michael Nicholson
© Michael Nicholson

© Michael Nicholson © Michael Nicholson © Michael Nicholson © Michael Nicholson + 20

        • Builder

          Join Constructions
        • Engineer

          Van Der Meer Consulting
        • Landscape

          William Dangar
        • Hydraulic Engineer

          ITM Design
        • Planner

          Mersonn
        • Lighting Consultant

          Electrolight
        • Automation Consultant

          Smart Home Solutions
        • More Specs Less Specs
        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson

        Text description provided by the architects. Sunrise House is a beachfront home in the dunes of the Australian NSW South Coast overlooking the Pacific Ocean. The original brief was humble, calling for a house that was as comfortable for a family of four, as it was for an extended family or group of friends. It was also acknowledged early on that it should be of a high quality to withstand the coastal elements and ensure a longevity in construction the locality was generally deprived of. The brief called for the design to make the best use of the Pacific Ocean whilst remaining conscious of the home’s street presence, avoiding it feeling obnoxious.

        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson
        Ground Floor Plan
        Ground Floor Plan
        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson

        The site runs parallel to a popular coastal road, and the building form sits between this road and the beach. Early investigations proved that ocean views would be obtained from a first floor, hence a decision was made to locate the bedrooms on the ground plane, and living zones above. The linear interior opens to the horizon whilst providing privacy from the street, engaging all spaces with the sunrise. A lighter steel frame sits over a solid concrete plinth and spaces ow from inside to out, as do the materials that de ne those spaces. With its long edge running parallel to the public domain, privacy was a key issue on both levels of the site. Bedrooms are positioned on the ocean side whilst the street façade is clad with solid recycled timbers that deliberately open up where light and ventilation are required whilst maintaining privacy.

        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson

        A generous, lush garden along the street highlights the architecture within its dense foliage, and both garden and building are embraced by the public. The arrangement of spaces is simple, with focus on the amenity of space and connection to both the horizon and the landscape. Privacy is defined by form and used to create positive and negative space to de ne function and to embrace the natural light. Bedrooms have several modes of privacy, whereas the first-floor living spaces obtain the horizon view and seamlessly become part of the exterior.

        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson
        First Floor Plan
        First Floor Plan
        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson

        Essentially a beach house, Sunrise House offers a relaxed sense of place. A ground floor cabana seamlessly opens up to the garden and pool, and the surrounding decking material runs through these spaces before continuing through the main hall and interior. The outcome is a sequence of movement into the home that is less precious if one has sand on their feet, and continues our exploration into the seamless connection between interior and exterior. This same theme continues on the living level where the entire living space opens up via perpendicular sequences of floor-to-ceiling glazed doors. The living zone becomes a deck hovering over the landscape, from which one gazes across the ocean to the horizon.

        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson

        Sunrise House approaches good sustainable design through passive design strategy, general environmental inclusions and a focus on the quality of build. The building forms are positioned in a way that natural light is embraced where desired, and controlled where protection is required. The ocean's breeze is embraced as a natural form of cooling in summer and ventilation generally. Rainwater harvesting measures are integrated into a basement, and a solar array has been positioned onto the at roof structure that gets direct light all day long.

        © Michael Nicholson
        © Michael Nicholson

        High-quality glazing systems have been used throughout, and the construction is robust and designed to survive, with off-form concrete embraced for its durability. Recycled Australian hardwoods screen the home from the elements and are used extensively throughout. The house is the result of a genuine collaboration between multiple disciplines: a private client with a vision, a team of driven builders, a creative engineer, an enthusiastic landscape designer, and the architects. In this respect the outcome is as rewarding for us is it is for all who were involved, especially the homeowners who, within our process, play a pivotal role. The owners also challenged the team to enterprise unconventional solutions in specific areas, especially regarding the structure. 

        View the complete gallery

        About this office
        MCK Architecture & Interiors
        Office
        Cite: "Sunrise House / MCK Architecture & Interiors" 13 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896336/sunrise-house-mck-architecture-and-interiors/> ISSN 0719-8884

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.