the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Science Center
  4. Canada
  5. Montgomery Sisam Architects
  6. 2018
  7. Carleton University Health Science Building / Montgomery Sisam Architects

Carleton University Health Science Building / Montgomery Sisam Architects

  • 15:00 - 13 June, 2018
Carleton University Health Science Building / Montgomery Sisam Architects
Carleton University Health Science Building / Montgomery Sisam Architects, © Shai Gil
© Shai Gil

© Shai Gil © Shai Gil © Shai Gil © Shai Gil + 14

  • Architects

  • Location

    Ottawa, ON, Canada
  • Lead Architects

    Montgomery Sisam Architects in association with NXL Architects (Laboratory Design)
  • Area

    120000.0 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Local Architect

    Bryden Martel Architects Inc.
  • Structural Engineers

    Halsall Associates
  • Mechanical & Electrical Engineers

    Chorley + Bisset Ltd.
  • Civil Engineers

    WSP Canada
  • Landscape

    WSP Canada
  • Contractor

    R.E. Hein Construction Ontario
  • More Specs Less Specs
© Shai Gil
© Shai Gil

Text description provided by the architects. The new Health Science Building transcends conventional practices for developing academic space and encourages students and teachers to move beyond traditional disciplinary boundaries. The design proposal is one that embraces the opportunity to co-locate health sciences and neuroscience students in spaces that accommodate practical and theoretical learning so as to encourage a cross-pollination of ideas.

© Shai Gil
© Shai Gil

Students and faculty gain access to the building’s most public functions on the ground floor including a 350-seat lecture theatre and casual student spaces that double as informal study areas. Upper floors are designed to accommodate program-specific requirements for research and teaching. Most notably, the design locates the mechanical and electrical services, not in a typical penthouse but in a multi-level bay vertically stacked along the west face of the building so as to service program spaces through horizontal distribution.

© Shai Gil
© Shai Gil

This allows laboratories to be free of vertical service chases and functions to be organized in unobstructed north-south ‘bands.’ More specifically, energy-intensive lab support spaces are positioned closest the utilities located along the west wall while long, open lab benches occupy the middle of the floor plate and offices and collaborative areas line the perimeter. This unique configuration - derived in large part from a desire to optimize the location between engineering systems and program spaces and, in so doing, maximize floor flexibility, adaptability, and visual transparency - works effectively to stimulate a holistic, collaborative and collective approach to learning.

© Shai Gil
© Shai Gil

As a whole, the building massing reflects the orthogonal geometry that dominates West Campus while its compact footprint responds to context and site in a number of unique ways. A large porch wraps around the ground floor and opens out towards Campus Avenue to the east, the future entry quad to the north, and the River Building to the south. A glazed link connects Steacie building to the west. Together, these features weave the building into the larger campus fabric and ultimately promote Carleton’s mandate to maintain a pedestrian-centric environment, offering new opportunities to unify the grounds, stimulate social interaction, provide comfort and security and establish building interdependence.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

 Carleton University is strongly invested in being both a designer and custodian of the future and in acting as steward of a healthier more sustainable academic community. The design is therefore deeply invested not only in providing a building that enhances the campus but one cognizant and mindful of its impact on the environment. The building is targeting 5 Green Globes.

© Shai Gil
© Shai Gil

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Montgomery Sisam Architects
Office
Cite: "Carleton University Health Science Building / Montgomery Sisam Architects" 13 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896308/carleton-university-health-science-building-montgomery-sisam-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.