the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Hungary
  5. András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas
  6. 2016
  7. Wooden House / András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Wooden House / András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas

  • 02:00 - 14 June, 2018
Wooden House / András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas
Wooden House / András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, © Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

© Tamas Bujnovszky © Tamas Bujnovszky © Tamas Bujnovszky © Tamas Bujnovszky + 71

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

Text description provided by the architects. Modern design can often fly in the face of the traditional values of the past. In some cases it can aim to improve by ignoring the needs and concerns that we once had, but this architectural design in Hungary shows that - for home structures, at least - those same values are just as important now as they ever were. Having won the audience’s vote at the Media Architecture Awards, it's clear this is a value that modern homeowners are considering.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

In the small village of Algyő in the Great Hungarian Plain, this project took the classic cross-section and layout of a traditional Hungarian farmstead and reconstructed it with a modern eye, replacing an old farm house that previously stood on the site. With the surrounding area suffering from depopulation due to global and national changes in the needs of agriculture, it was important that the project maintain the traditional values of such a building but with more contemporary needs.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

As a result the most iconic aspect of the project is the central courtyard of the building, which is enclosed by its three sides to create an intimate setting among the trees of the surrounding acacia forest. The various modernized elements take aspects that were no longer needed from a traditional farmstead, and repurposed their use; what once would have been stalls to store animals or maize are now garages, while a corner section removed part of the interior structure but maintained the roof to create a quaint, sheltered, outdoor seating area.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky
Floor plan
Floor plan
© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

With the project’s client sharing his time between the hectic life of Budapest and the countryside, it was important that the house not only facilitated the needs of any typical urbanite but also created a tranquil space that could be the perfect place for him and his family to escape from the stresses of city living. The outdoor area encapsulates that, with its own pool and a number of terraces of varying heights to make use of. There is a modern addition in the form of the library, a white cube protruding out from the otherwise entirely wooden structure. The secluded spot embeds itself within the forest, intentionally representing urban architectural design but also creating a quiet space to read and relax.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

The intention of the architects was to utilize a minimal floor-plan, making use of the traditional roof to create an interior space that was at once open, warm and welcoming. Though the building mimics the orientation of the original farmhouse exactly, its position within the wood was carefully selected to minimize the impact to the forestry and help habitation within nature to be as seamless as possible. The modern farmhouse also features windows on either side of the building to allow light to seep in from every angle. This has created a much brighter and more airy space that is very much in contrast to the darker rooms of such traditional houses, whose functions relied on protection from the elements rather than anything else.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

Similarly, this retelling of traditional values takes the core idea of individual units - where space had to be alloted for particular functions - and integrates it into the livable space. In addition to the separate wing for the garages, the building is smartly divided into living areas and bedrooms, effectively connected via the outer courtyard and sheltered club space.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

This modern farmstead is expressing the contemporary need for smart integration into an environment while extolling the traditional values that comes from the building’s folk inspiration.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

View the complete gallery

About this office
András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas
Office
Cite: "Wooden House / András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas" 14 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896288/wooden-house-andras-varsanyi-peter-pozsar-norbert-vas/> ISSN 0719-8884
© Tamas Bujnovszky

农场木房子 / András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.