All
Projects
Products
Events
Competitions

Sawmill / Olson Kundig

Sawmill / Olson Kundig

© Gabe Border © Kevin Scott / Olson Kundig © Kevin Scott / Olson Kundig © Kevin Scott / Olson Kundig + 25

Houses  · 
United States, United States
  • Architects Authors of this architecture project Olson Kundig
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
© Kevin Scott / Olson Kundig
© Kevin Scott / Olson Kundig

Text description provided by the architects. Set in the harsh high desert of California, Sawmill is a family retreat embedded into the tough, scrubby landscape. Sawmill harnesses the challenges and opportunities of its remote site, emphasizing sustainable strategies and reclaimed materials. Demonstrating that high design can also be high performance, Sawmill is a net-zero home that operates completely off the grid.

© Gabe Border
© Gabe Border

The client brief called for a self-sufficient home that maximized connection between architecture and nature, and between family members inside. Riffing on the tradition of tents around a campfire, the house is comprised of three wings connected by the central hearth in the living area. Here, a 12-by-26-foot window wall retracts with the turn of a wheel, transforming the outdoor patio into the fourth “tent” around the fire.

© Gabe Border
© Gabe Border
Section
Section
© Kevin Scott / Olson Kundig
© Kevin Scott / Olson Kundig

Tough as nails, Sawmill is made from durable materials that can withstand the harsh climate, where fires are a major hazard in summer and winters are extremely cold. The design approach was driven by a scavenger mentality, seeking always to do more with less, including using salvaged and recycled materials whenever possible.

© Gabe Border
© Gabe Border

Carefully sited to minimize disturbance to its remote environment, Sawmill acknowledges that while the desert is harsh, it is also fragile. Historically, the valley had been used for mining, ranching and logging – hence the name “Sawmill.” Recognizing this past exploitation of the site, the homeowners wanted their house to give back to the land, rather than take from it. Sawmill stands as a testament to high design as an environmental ethic – a building that connects people to place.

© Gabe Border
© Gabe Border

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Sawmill / Olson Kundig" 14 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896181/sawmill-olson-kundig/> ISSN 0719-8884
© Kevin Scott / Olson Kundig

Sawmill 住宅,连接人与荒漠的建筑 / Olson Kundig

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.