1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Morocco
  5. Tommaso Bisogno
  6. 2018
  7. Preschool of Aït Ahmed / Tommaso Bisogno + BC architects & studies

Preschool of Aït Ahmed / Tommaso Bisogno + BC architects & studies

  • 06:00 - 4 January, 2019
Preschool of Aït Ahmed / Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Preschool of Aït Ahmed / Tommaso Bisogno + BC architects & studies, Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies

Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies + 15

  • Collaborators

    Marie Moens, Kaushik Ramanuja, René de Rijk
  • Client

    Fondation GOODPLANET
  • Budget

    30’000 euros
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies

Text description provided by the architects. The Preschool of Aït Ahmed integrates architectural and landscape design, incorporating community dynamics, bioclimatic and a new vernacular style. In need of educational infrastructure, Goodplanet foundation aims to install a preschool with bioclimatic functioning, as an extension to the existing school building. The building is inspired by a new vernacular from local typologies, materials, and techniques, with a contemporary look, performant bio-climatic functioning and earthquake-proof design.

Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies

The preschool is implemented on the highest level of the compound, and gives way to a landscaped strip of playground area with benches and swings, going down the compound. The playground strip creates zones of open play area between strip and compound wall: football area, outside class area, playground area for small kids, playground area for bigger kids.

Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Axonometry
Axonometry
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies

The preschool itself is pentagonal to open up space outside in relation to rectangular compound walls and to create round space inside which can support alternative teaching techniques such as roundtable teaching. The area is known for lime production, as well as natural stone, resulting in the choice for lime mortared stone masonry. The roof is made of tadelakt of lime on a base of earth-lime. The interior finishing is made of polished “nouss-nouss”, a “half-half” of earth and lime to create a breathable interior plaster which diffuses in indirect sunlight.

Section Detail
Section Detail

The southwest façade has a cavity wall for insulation and a big thermal mass, making the building cool during the day, but warmer through the night until the morning. The northwest to southeast façades have window openings with diagonal reveals to let in a maximum of sunlight. The building is made to confirm the earthquake norms of Morocco, with concrete columns next to façade openings.

Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies
Courtesy of Tommaso Bisogno + BC architects & studies

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Preschool of Aït Ahmed / Tommaso Bisogno + BC architects & studies" 04 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895473/preschool-of-ait-ahmed-tommaso-bisogno-plus-bc-architects-and-studies/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.