Zoom image | View original size
This single-family residence is located on top of a hill in a residential area in Tijuana, Baja California, Mexico. The 989 square meter plot was previously occupied by a house that suffered severe structural damage making it impossible to rescue; however, some of the construction materials were salvaged and donated for reuse and recycling. The architectural arrangement was conceived taking two needs in consideration; first, to create a footprint able to accommodate a south facing garden and a central patio, and second to provide a fully functional ground level to accommodate user's needs as they age. The plot topography also played an important role in the layout distribution, as the downward slope naturally suggested to place the public zone and master bedroom at street level for an easier access, and private areas below surface level; achieving with this arrangement a subtler yet interesting main façade.   View more View full description
Share Share