the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. COMUNarquitectos
  6. 2017
  7. YG House / COMUNarquitectos

YG House / COMUNarquitectos

  • 17:00 - 13 June, 2018
YG House / COMUNarquitectos
YG House / COMUNarquitectos, © Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld + 26

  • Architects

  • Location

    Calera de Tango, Chile
  • Author Architects

    Catalina González, Sebastián Yurjevic
  • Area

    139.6 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Text description provided by the architects. The client, Calera de Tango’s Municipal Education Corporation along with the local municipal government, strived to build yet another sports hall as part of their master plan for providing adequate sports infrastructure for the community. The proposal tries to keep maintain the aesthetic lines of the previous municipal gymnasium, by repeating the use of Tubes metal frames.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

This allowed us to think up a clean integrated space of great proportions. Unlike the previous gymnasium, the structure remains inside the walls, creating an independent exterior skin. One of the main ideas was to achieve a clean connection between the existing school and the new sports hall. 

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
Sketch
Sketch
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The connecting element took the form of this was by a steel structure marquee made up of visible steel H-beams, which evokes the modernist ideals and acts as a homologizing element between the different clearance heights of the two buildings. Once again, based on our experiences in Japan, we prioritize simplicity in the use of interior materials.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The mixture of white and wood highlights the rhythms of light coming in from the outside to form a balance of warm and light hues that enhance the interplay of dimensions and textures within the hall. Through games and sports, these are joined within the expanse and become themselves the expressions of both the public and the intimate.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

View the complete gallery

About this office
COMUNarquitectos
Office
Cite: "YG House / COMUNarquitectos" [Casa YG / COMUNarquitectos] 13 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894989/yg-house-comunarquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.