Zoom image | View original size
Located east of Gothenburg, the Öjersjö-house is a modest dwelling overlooking the lake Stora Kåsjön. Designed by Swedish Bornstein Lyckefors Architects Villa Öjersjö is a contemporary black wooden house. The dwelling interweaves with the site in a concept where the program is swept under the ”carpet” by lifting the landscape. The leading architect behind the project, Andreas Lyckefors, describes the process: -”The main challenge was to fit program and volume into the complex context without compromising lake view and privacy issues for the dwelling and doing so in one draw with the pencil. Our client lived in a house behind the site of the new building. Adding their concerns to the regulations connected to the site created a small widow to place the house on site. Lyckefors continues: -”We introduced the idea of lifting the landscape and use it as a straight surface to frame the program of the building. That allowed us to create a balance between solitariness and interaction with the surrounding urban texture while it keeping the design together in one gesture. The house is closed towards the street and open to the west and the view. The tilted roof structure also creates a dynamic interior with different heights and levels. View more View full description
Share Share