Zoom image | View original size
Set within a historic royal park, adjacent to the Frederiksberg Palace, Copenhagen Zoo is among the oldest zoos in Europe and one of Denmark’s most popular cultural institutions, with 1.2 million visitors a year. Among the Zoo’s most visited inhabitants are the Indian elephants. The starting point for the design of this new Elephant House was to provide these magnificent animals with a healthy, stimulating environment and in the process to create easily accessible spaces from which visitors can see and enjoy them. Extensive research into elephants’ social patterns provided design cues. The tendency for bull elephants in the wild to roam away from the herd suggested a plan organised around two separate enclosures. These enclosures are dug into the sloping site, both to minimise the building’s physical impact in the landscape and to optimise its passive thermal performance. Covered with glazed domes, the spaces maintain a strong visual connection with the sky and changing patterns of daylight. From the entrance square visitors enter the foyer and are lead by ramps down into an educational space, with views into the enclosures along the way. At the end of this route, broad public terraces offer splendid views across the herd paddock. Barriers between the animals and visitors are discreet, and the paddock walls are concealed in a linear pool so that the visitor encounters the elephants as another ‘surprise’ in the landscape of the park. View more View full description
Share Share