All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. China
  5. Atelier Deshaus
  6. 2014
  7. Artron Arts Center / Atelier Deshaus

Artron Arts Center / Atelier Deshaus

  • 19:00 - 2 April, 2018
  • Curated by Joanna Wong
Artron Arts Center / Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus

Courtesy of Atelier Deshaus Courtesy of Atelier Deshaus Courtesy of Atelier Deshaus Courtesy of Atelier Deshaus + 29

  • Architects

  • Location

    1022 Jia Luo Gong Lu, Jiading Qu, Shanghai Shi, China
  • Category

  • Design Team

    Yichum Liu, Yifeng Chen, Longhai Wang, Beilei Fan, Kun Chen
  • Structure, Electrical & Mechanical Design

    Shanghai Dujuan Engineering design and Consulting Co., Ltd.
  • Interior Design

    Vermilion Zhou Design Group
  • Area

    18300.0 m2
  • Project Year

    2014
Courtesy of Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus

Text description provided by the architects. Artron (Shanghai) Arts Center is reconstructed from Shanghai Towel 16th Factory. The overall reconstruction is base on the principle of maximum reservation and taking advantage of original space, which is fully considered about the convenience and economical efficiency of construction. The combination of original industrial spatial scale and atmosphere with new design is another benefit of reservation in this reconstruction.

Courtesy of Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus
Section
Section
Courtesy of Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus

Within the Arts Centre, “Dingyi Biulding” is visual core of the whole district, which is designed by the cooperation with artist Dingyi, and transformed from sewage treatment station of original towel factory in result of obtaining the functional form feature. Architect recommend artist to design ceramic tile with different color scheme base on his own drawing style, witch to be used as the primary decorative material for facade with the design purpose of adding a new layer of significance on existing industrial construction. The design reserves the original sewage bucket funnel, which partly be designed as functional form feature for ground floor Cafe, and partly be transformed as courtyard in the upper space.

Courtesy of Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus

The original sewage channel be treat as the rain water drain device to be present in the interior of Cafe. By design through the  implanted new functions such as Cafe, Bookstore and Art Exhibition Hall to transform the original sewage treatment station into a new art space. The colorized crisscross pattern ceramic tiles designed by artist Dingyi has enhanced this construction’s artistic atmosphere, while the original information about industrial construction doesn’t lose.

Courtesy of Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus
3F Plan
3F Plan
Courtesy of Atelier Deshaus
Courtesy of Atelier Deshaus

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Artron Arts Center / Atelier Deshaus" 02 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891698/artron-arts-centre-atelier-deshaus/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Atelier Deshaus

上海雅昌艺术中心 / 大舍建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.