the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United States
  5. LEVER Architecture
  6. 2015
  7. TreeHouse / LEVER Architecture

TreeHouse / LEVER Architecture

  • 11:00 - 14 February, 2018
TreeHouse / LEVER Architecture
TreeHouse / LEVER Architecture, © Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Courtesy of LEVER Architecture © Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer + 17

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Text description provided by the architects. Treehouse is a 7-story, 69-unit, multi-family apartment building located on a steeply forested site on the Marquam Hill campus of the Oregon Health & Science University (OSHU) in Portland. The project program provides housing for OHSU staff, students, and affiliates who are interested in a live/work/no-commute lifestyle, as well as a new retail destination on the ground floor.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer
Floor Plan
Floor Plan
© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

The design bridges the urban and topographical qualities of the campus by placing the building as an “in the round” object in the forest. Instead of cutting into the hill, the building form is carved to follow the landscape. From the interior entry lobby, the experience of the forested landscape is framed. From the exterior, the building connects the upper-level bridge entry to the lower level retail and rain garden landscape and deck that mitigates all stormwater runoff.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

The units are designed as a series of interlocking volumes arranged around a compact central core. The irregular octagonal plan was driven by mandated setback points required to allow for glazing on every face of the building. Windows have been carefully placed to maximize daylight and spaciousness in the studio and one bedroom flats.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

The façade of the building is inspired by the textures and light of the forest. A continuous carved building skin is achieved by eliminating the expression of floor levels by incorporating all expansion joints into the custom window surrounds.  Special attention was paid to the framing to allow for the precise placement of the windows at the corners, as well as the detailing of thru façade venting. The skin has a consistent texture and pattern but intentional variety that gives the façade a dynamic quality that changes as you move along and around it and with the time of day.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
LEVER Architecture
Office
Cite: "TreeHouse / LEVER Architecture" 14 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889047/treehouse-lever-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.