All
Projects
Products
Events
Competitions

JAMDS Social Project / Tavares Duayer Arquitetura

JAMDS Social Project / Tavares Duayer Arquitetura

© João Duayer & Nathalie Ventura © João Duayer & Nathalie Ventura © João Duayer & Nathalie Ventura © João Duayer & Nathalie Ventura + 15

Paciência, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Tavares Duayer Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Contêiner, Equipamentos, Mobiliário escolar
  • Authors

    João Duayer, Thiago Tavares
  • Design Team

    Fred Gomes, Diego Curcio, Nathalie Ventura, Júlia Triches, Duda Munhoz
  • Obra

    Equipe Caldeirão do Huck
  • Landscape Project

    Rafael Costa Bastos
More Specs Less Specs
© João Duayer & Nathalie Ventura
© João Duayer & Nathalie Ventura

Text description provided by the architects. The JAMDS Social Project welcomes more than 50 children and teenagers with different types of disabilities, making a difference through education and sports. This project was developed in a humble house, but with the donation of a new area in the neighborhood of Paciência, Rio de Janeiro, it was expanded and today it has become a reference center in the region.

© João Duayer & Nathalie Ventura
© João Duayer & Nathalie Ventura
Floor Plan
Floor Plan
© João Duayer & Nathalie Ventura
© João Duayer & Nathalie Ventura

Upon using containers, a fluid space with natural ventilation was developed. They were arranged so as to create a circulation axis between them, covered by a fiber-cement roof, which protects from rain and sun.

© João Duayer & Nathalie Ventura
© João Duayer & Nathalie Ventura

The program required dance hall and Jiu-Jitsu, computer room, classrooms, room for psychologists and director, as well as a shared kitchen and accessible bathroom. The container modules were adapted to the needs of each space. A geometric pattern with blue, orange and white, next to the wooden floor and the white cover, ensured the unity of the blocks.

© João Duayer & Nathalie Ventura
© João Duayer & Nathalie Ventura
Plans
Plans
© João Duayer & Nathalie Ventura
© João Duayer & Nathalie Ventura

The area with quite extensive space provided room for a soccer field.  Playground and vegetable garden were implanted in the external area. Grass was chosen throughout the area to mitigate the heat and allow greater soil permeability. It was a work of low environmental impact, low garbage generation and fast execution. Photovoltaic panels were installed, producing about 70% of electricity consumption.

© João Duayer & Nathalie Ventura
© João Duayer & Nathalie Ventura

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Paciência, Rio de Janeiro - State of Rio de Janeiro, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "JAMDS Social Project / Tavares Duayer Arquitetura" 31 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888107/jamds-social-project-tavares-duayer-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.