Zoom image | View original size
Finland based Futudesign has been announced as the winner of a competition which invited firms to repurpose part of the Helsinki Central Railway Station. The design, which will transform the station’s underutilized eastern wing into a hotel, both reinterprets and modernizes Eliel Saarinen's original architectural intent. At the time of the train station’s completion in 1914, Saarinen’s designs were referencing the stylistic transformation he was experiencing at this particular moment in his career- from a national romantic zeitgeist to that of one being influenced by the Arts & Crafts style and the Vienna Secession movement. This new extension is a continuation and reinterpretation of the courtyard’s formal logic. By pushing back the façade, the two ends of the original building will be exposed, providing a clear separation for the hotel intervention and the train station. The hotel will fill in the space between the two existing buildings and create a new courtyard space with a curved facade as a result. The exterior materials will also pay homage to Saarinen’s design by creating a “subtle dialogue between the old and the new." View more View full description
Share Share