Zoom image | View original size
The Palmetto Library is a new, $3.5M facility serving the communities of Palmetto and Chattahoochee Hills in a largely rural but developing region just outside of Atlanta, GA. Our design for the library takes inspiration from local vernacular structures and, in particular, a nearby large agricultural barn. We were inspired by the barn’s presence in the landscape, it’s interior volume, and material presence. As we began considering our design and its response to the local terrain and climate, we saw the barn as a befitting formal prototype. In response to the program needs, we took the volumetric profile of the existing structure and sliced it into quarters, with each section containing one portion of the full program. Through a subsequent series of adjustments to its volume, views, winds, and daylight, each “box” was adjusted, rotated, and openings inserted. Filling the space between the “boxes” are a sky-lit entry sequence and building services. The resulting composition recalls the profile of the barn while transforming it into a presence more suited to a public structure. View more View full description
Share Share