All
Projects
Products
Events
Competitions

The Archive House / Lund+Slaatto Architects

The Archive House / Lund+Slaatto Architects

© Sindre Ellingsen © Sindre Ellingsen © Sindre Ellingsen © Sindre Ellingsen + 29

  • Contractor

    Kruse Smith
  • Landscape Architect

    Brandsberg-Dahls Arkitektkontor
  • Client

    Ipark Innovation Park / Smedvig Property
More Specs Less Specs
© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen

Text description provided by the architects. The Archive House covers 14 700 sqm with more than 70 kilometres of underground archives, making up almost half of the building’s total area. Above ground, the building contains offices, a cafeteria, and an exhibition area. The functions are organized around a central atrium where the main stairway and internal bridges connect the different parts of the building. The atrium has a large glass roof providing light for the inner workplaces and creates a bright, open area for the public functions. The offices are designed to be flexible and efficient with large windows providing daylight, as well as great views to the surrounding nature.

© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen

The façade cladding consists of wooden sections placed as a puzzle of folded elements. The window openings are integrated into the pattern of sloping lines, generating the characteristic shape of the windows, and a variation in the depth of the windowsills. The different angles of the facades continuously change the appearance of the building, with a play of light and shadow, depending on the season, weather and time of day. The geometrically folded façades transform the volume of the building and provide a playful feel, with associations to origami – the art of paper folding. The Archive House has a central position as the first building in an extensive development in Stavanger known as Southern Ullandhaug, where the new University Hospital will be built.

© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen
Section
Section
© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen

The main entrance of the building is located to the southeast, adjacent to the main avenue of the area. Emphasized through a large cantilevered area with a two-story glass façade, the transparent character of the entrance creates a visible connection between the inner atrium to the busy avenue outside. Sustainability is a key element in the design of the building, with a goal of creating a sustainable building with a high quality, low energy consumption, and a low CO2 footprint. The project has been awarded BREEAM-NOR Excellent certification, evaluating the project based on environmental performance ranging from health and environment to energy, transport, material use and ecology.

© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Stavanger, Norway

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Archive House / Lund+Slaatto Architects" 26 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886038/the-archive-house-lund-plus-slaatto-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.