All
Projects
Products
Events
Competitions

Cheshm Cheran / ZAV Architects

Cheshm Cheran / ZAV Architects

© Parham Taghiof © Parham Taghiof © Soroosh Majidi © Soroosh Majidi + 60

Minudasht, Iran
  • Architects: ZAV Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  298.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Parham Taghiof, Soroosh Majidi, Deed Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Antolini, Avandad, Avandad-Antolini
  • Architect In Charge: Mohamadreza Ghodousi
  • Design Director: Sara Jafari
  • Design Team: Mohsen Saf-shekan
  • Landscape: Golnaz Bahrami
  • Construction: Khalil Farshbaf
  • Supervision: Fateme Rezaie Fakhr –e- Astane
  • Structure: Jalal-aldin Sajadian
  • Electrical And Mechanical: Peyman Shafeeian
  • Graphic: Yegane Ghezelloo
  • Client: Khalil Farshbaf
  • Area: 2320 m2
More Specs Less Specs
© Parham Taghiof
© Parham Taghiof

Text description provided by the architects. The site is vast. It is located down the Minoodasht hills and has a moderate downward slope. The design of the project is very much informed by simple questions: Is it possible to preserve and enhance the site’s natural character, while appropriating it as an inhabitable locale? Can we ignore the temptation of putting an architectural volume on this fascinating field and instead, focus on capturing its stunning views?

© Soroosh Majidi
© Soroosh Majidi

The architectural volume is placed on a forgotten patch of land next to the rainwater reservoir and its positioning enables it to benefit from a panoramic view of the project’s greater context. To secure maximum connection with nature, the conventional circulation and spatial diagram for rural and sub-urban constructions is challenged.

Isometric Diagram
Isometric Diagram

Circulation and social spaces of the house are combined and misplaced to be situated around the habitation units as an elevated open space called “the Platform or Joy Lounge”, which was the result of our endeavor to impose the minimum intervention on the farm land that appears as a duplicated and elevated piece of land. As such, each and every environmentally conditioned spatial pocket, or the habitation units, is endowed with independent access and view. Underneath, a continuous landscape is in full operation.

© Parham Taghiof
© Parham Taghiof
Section B
Section B
© Parham Taghiof
© Parham Taghiof

The constructed landscape of the site, follows the natural contours and the initial geo-morphology of the land. As such, the landscape is a continuation of the farm and the hills, while the architecture, the elevated platform, operates as a viewing apparatus both for the natural and the constructed landscapes.

© Soroosh Majidi
© Soroosh Majidi

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cheshm Cheran / ZAV Architects" 02 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885676/cheshm-cheran-zav-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.