All
Projects
Products
Events
Competitions

The Beach House / Laura Ortín Arquitectura

The Beach House / Laura Ortín Arquitectura

© David Frutos © David Frutos © David Frutos © David Frutos + 25

Torre de la Horadada, Spain
  • Area Area of this architecture project Area: 90.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: David Frutos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Faro, Ikea, Lufe, María Moya, Strugal, Terrazos Fuster
  • Constructor

    Construcciones y reformas SANMARTIN S.L.
  • Rigger

    Alejandro García
More Specs Less Specs
© David Frutos
© David Frutos

Text description provided by the architects. Located in the Mediterranean coast, this property is the result of the family need to expand the holiday residence.

© David Frutos
© David Frutos

We are placed in a coastal town, once a fishermen’s village that, with the arrival of tourists, it has become a tourist destination where to spend one’s holidays.

© David Frutos
© David Frutos

The project takes up the flat cover of the house below. This can be found in a sequence of row blocks which once were identical, making up a simple urbanization of “beach houses”. Today, the same that once happened to the fishermen’s dwellings has happened here. There is no sign of what they used to be.

Floor Plans
Floor Plans

The area’s planning does not imply other architectural resources beyond the urban restraints regarding height, occupancy and boundaries. That is why the neighbors have been building their house’s covers in a spontaneous and unique fashion. Generally, they have expanded upon the aesthetic of the first floor, which in the majority of the cases was previously modified, so the result is one of an out of control and no-turning back eclecticism.

© David Frutos
© David Frutos
© David Frutos
© David Frutos

The proposal suggests a new code, a sort of aesthetic and functional disobedience which, in this specific context, is aligned with a provocative vision of a necessary breach.

Section
Section

A volatile architecture is suggested. One which is integrated in the celestial scenery, which is fused with the light-blue sky. An easy and simple extension, so that its execution is agile and its interpretation, immediate. Elemental finishes so the costs are reduced. In a nutshell, an architecture in line with our time and our resources.

© David Frutos
© David Frutos

The light volume rotates away from the alignment (and alienation) so as to look out to the watchtower, symbol of the town and whose orientation is the ideal one in this East Coast. It is built with a metallic structure supported on the load-bearing walls of the house below and the SATE system is used in the façade, whose color is inspired in the wind power’s turbines. Celestial camouflage and lightness.

3D
3D

Within few meters a complete, comfortable and ample house is accomplished. It has a large interior volume in a vertical line which expands the views of the attic and modulates them thermally. The rooms flow towards the outside thanks to two terraces of constant use. Certain materials in disuse are retrieved, such as the terrazzo for the floors- designed by the studio- and the ceiling’s wood, phenolic boards for stuff packaging from maritime containers. Materials which turn out attractive and unique in this space.

© David Frutos
© David Frutos

The house is fresh, cozy and illuminated, essential qualities to rest and disconnect during holidays.

© David Frutos
© David Frutos
© David Frutos
© David Frutos

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "The Beach House / Laura Ortín Arquitectura" 05 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884748/the-beach-house-laura-ortin-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© David Frutos

面朝灯塔的海滨别墅 / Laura Ortín Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.