the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. New Zealand
  5. Plus Architecture
  6. 2016
  7. St Martins Community Centre / Plus Architecture

St Martins Community Centre / Plus Architecture

  • 17:00 - 29 November, 2017
St Martins Community Centre / Plus Architecture
St Martins Community Centre / Plus Architecture, © Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

© Dennis Radermacher © Dennis Radermacher © Dennis Radermacher © Dennis Radermacher + 22

© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

Text description provided by the architects. This new community centre, located in the heart of Christchurch, is an extremely important addition to the city. After two earthquakes, one in 2010, and another a year later in 2011, which claimed the original centre, this new building acts as an important healing device as much as a ‘new kid on the block’. Approximately 200 square metres in area, the size of a traditional detached house (relatively modest by current standards), the new community centre could easily be mistaken for a home.

© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher
Floor Plan
Floor Plan
© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

Plus Architecture’s design, which features a single storey with pitched roofs, was constructed partially with bricks recycled from houses in the area damaged during the earthquakes. The arrangement of the recycled bricks also suggests the making of patchwork quilts, something that brings the community together, both for pleasure and in this case, also for healing. Conceived as a home, but with a library, meeting rooms and other community facilities, there’s a strong sense of nurturing and domesticity.

© Dennis Radermacher
© Dennis Radermacher

The end result is less a statement - more a warm, friendly embrace. As well as creating a low-slung building with intimate spaces, Plus Architecture also allowed the centre to breathe, with an open-air pavilion and apertures in the walls to provide fluid and interconnected spaces. The centre’s walls also double as seating, as well as display cases and quiet nooks for reflection. Private meeting rooms and thoughtfully curated spaces further create a domestic setting.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Plus Architecture
Office
Cite: "St Martins Community Centre / Plus Architecture" 29 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884465/st-martins-community-centre-plus-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.