Zoom image | View original size
A Calligrapher handed three books to his wife, she placed them in a random stack on the table… “We want The Books House”… they said. The Architect understood that the books were not only a reference to a home he had previously designed named The Six Degrees of Separation, but also to the ledges and shelves of Sydney-Hawkesbury sandstone outcrops that surface on the steep escarpments of the northern side of Sydney Harbour, including the block of land owned by the Calligrapher and the Businesswoman.  Weathered rock stratums have been replaced by off-form concrete slabs with soft edges, scissoring above a monolithic sandstone storey for the house.  An elliptical concrete stair forms the pivot point of each floor of the house, anchoring them to the steep escarpment; the stair also wraps around a lift core that descends, mineshaft-like to link the rest of the house to the garage level.   View more View full description
Share Share