All
Projects
Products
Events
Competitions

Extension of a Primary School / Thomas Landemaine Architectes

Extension of a Primary School / Thomas Landemaine Architectes

© Marie-Caroline Lucat © Marie-Caroline Lucat © Marie-Caroline Lucat © Marie-Caroline Lucat + 19

Extension  · 
Saint-Drézéry, France
  • Architects Authors of this architecture project Thomas Landemaine Architectes
  • Area Area of this architecture project
    350.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    BPM Lighting, FunderMax, Gerflor, Knauf
  • Lead Architects

    Thomas Landemaine, Pauline Goffin
  • Photographs

    • Collaborators

      BET Durand, BET Delorme
    • Client

      Saint-Drézéry municipality
    More Specs Less Specs
    © Marie-Caroline Lucat
    © Marie-Caroline Lucat

    “Learning Corner” is the story of an obsolete municipal parking lot on which some inspired architects dropped a little school building.

    A parking void of its cars but bordered by endless greenery. The corner of two residential streets looking onto tall white party walls. Not a window in sight to interrupt this solid masonry. Yet, over the years, a few garden sheds, bicycles and climbing plants had started to take over, bringing a little diversion and colour to this pale solidity. Goodbye sad tarmac! Goodbye windowless walls! Goodbye abandoned piece of land! Hello warm wood, colour and children laughs! The walls of the neighbouring school definitely needed to be expanded as they had become too stretched for their little occupants.

    © Marie-Caroline Lucat
    © Marie-Caroline Lucat

    The architects took possession of this corner, found light, views and volumes which would bring out its best. The result is a tripod extension which weaves between inside and outside and lives to the rhythm of the playground bell.

    © Marie-Caroline Lucat
    © Marie-Caroline Lucat
    First Floor Plan
    First Floor Plan
    © Marie-Caroline Lucat
    © Marie-Caroline Lucat

    Next to the existing buildings lie news ones imagined by other minds. Like a young child growing aside his older sibling, the extension rests partly onto the existing build but escapes from it at the same time to reach a dramatic cantilever. The latter serves as a shelter from the rain, sun and wind. It is also there that children exchange precious secrets and whispers.

    © Marie-Caroline Lucat
    © Marie-Caroline Lucat

    The ground floor articulates around a covered circulation space, which acts as a divide between playground and patio, sofscape and hardscape, wood and metal, inside and outside. Indoors, neatly arranged locker-benches provide a place to store school bags and wooden pegs a place to hang coats. At the end of the open corridor one can find two large activity rooms with brightly coloured lights dancing on the ceiling. In the playground, under the imposing cantilever, an entire wall is painted with special chalkboard paint and covered in children’s drawings. Around the yard and patio, in every empty space and void plants are progressively taking over. Their colonisation is encouraged by the architects.

    © Marie-Caroline Lucat
    © Marie-Caroline Lucat

    Upstairs another story is told. That of two independent volumes entirely covered in wood, partly rooted onto the building below and partly hanging in mid-air. These Lego constructions play with their own instability. One could think most of their sides are windowless but appearances can be misleading. Windows play hide and seek behind colourful bubbled metal panels. The two classrooms benefit from large glazed panels which look over the school. Children gaze at the landscape over the corner of their shoulder. What better way to learn?

    © Marie-Caroline Lucat
    © Marie-Caroline Lucat

    Project gallery

    See all Show less

    Project location

    Address: 34160 Saint-Drézéry, France

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Extension of a Primary School / Thomas Landemaine Architectes" 25 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883914/extension-of-a-primary-school-thomas-landemaine-architectes/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.