All
Projects
Products
Events
Competitions

Store Under the Golden Cloud / Atelier Tree

Store Under the Golden Cloud / Atelier Tree

© Shenme Li © Shenme Li © Shenme Li © Shenme Li + 26

Chaoyang Qu, China
  • Architects Authors of this architecture project Atelier Tree
  • Area Area of this architecture project
    32.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Architect in Charge

    Casen Chiong
  • Design Team

    Casen Chiong, Pengfei Zhu, Xintong Shi
  • Photographs

  • Lighting Design

    Honglei Wang
  • Client

    Beijing BoDi Trade Co.,Ltd
More Specs Less Specs
© Shenme Li
© Shenme Li

Text description provided by the architects. Atelier Tree designed out a golden cloud floating within a concrete box, which perfectly displays a number of brands' jewelries and creates a shocking brand vision of POPPEE Collection store itself. 

© Shenme Li
© Shenme Li

Design inspiration derives from an amazing natural phenomenon--crepuscular rays( Tyndall effect), which enlightens the logical growth of exhibit racks and becomes the original type of interior illumination design as well.

Diagram
Diagram

Architect saves the ground space for landscape, with exhibiting boxes hanging in the air, which makes the whole indoor structure floating. Particularly designed acrylic boxes, accommodating numerous brands’ jewelries, locate at different heights within visitors’ sight and deliver load up through gold stainless steel pipes with a diameter of 13mm. 

© Shenme Li
© Shenme Li

The ceiling shapes a unique geometric cloud through a metal frame formed with a diameter of 2.5mm. This metal frame makes the golden cloud full with air and penetrated by lights, hence interesting tension is produced by the paradox between heavy gold and light cloud. Stress condition is clearly presented by pull rods which connect floating cloud with the exhibiting boxes below. 

© Shenme Li
© Shenme Li

The linear golden metal pull rods, together with the transparent boxes, guide the movement of visitors and construct a space with a blurry boundary. The rival tension between upward and downward is permanently fixed in POPPEE. This small indoor project offers a stunning shopping experience with different scenes in every step.

© Shenme Li
© Shenme Li

With an inspiration starting from human visual experience, the project constructs a subtle connection between natural objects and artificial environment.

Combinational using materials including metal grid, gold plated metal tube and acrylic, deliberately fitting the spatial layout to the dimension of human figures and tactfully arranging the lighting, an breathtaking and charming environment is created in this small space, which perfectly satisfies POPPEE’s commercial function of displaying and marketing.

© Shenme Li
© Shenme Li

Creative application of different properties of materials expresses the structural force of spatial installation poetically and produces different transparency on every layer, which can provide extraordinary ambient experience to the visitors entering the space.

© Shenme Li
© Shenme Li

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 1 S Sanlitun Rd, Chaoyang Qu, Beijing Shi, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Store Under the Golden Cloud / Atelier Tree" 24 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883863/the-designers-brands-collection-store-under-the-golden-cloud-atelier-tree/> ISSN 0719-8884
© Shenme Li

北京配饰集合店,黄金云下的设计创新 / 木又寸建筑事物室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.