the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. Spain
  5. MESURA
  6. 2017
  7. EC Pavilion / MESURA

EC Pavilion / MESURA

  • 09:00 - 10 November, 2017
EC Pavilion / MESURA
EC Pavilion / MESURA, Courtesy of MESURA
Courtesy of MESURA
  • Architects

  • Location

    Elche, Alicante, Spain
  • Project Year

    2017
Courtesy of MESURA
Courtesy of MESURA

Text description provided by the architects. In Can Esclapez, located in the countryside of Elche, any excuse is a good reason to celebrate anything. They know how to enjoy one of the most traditional and simple pleasures in the world: eat and taste the most delicious Mediterranean meal in the best environment, the family.

Courtesy of MESURA
Courtesy of MESURA

The family has grown up and inner spaces are quite limited. The number of grandchildren increase and the garden gets packed.

An addition to this fact which is undeniable, it’s the bad understanding of the traditional architecture, which rejects flexible spaces, and it’s characterized by spaces which have no relationship between inner and outer spaces, in other words, which are conceived as separated interior or exterior areas.

Plan
Plan

Consequently, current celebrations in the countryside from Elche can only take place with good weather in those wide shadowy spaces, because inner areas are scarcely ever flexible and have no contact with the garden.

Therefore, MESURA has been requested to give some advice in the search of the most adequate place in the extensive land proposed for this new space. This new space is going to be a pavilion, flexible enough, to include a kitchen and a bathroom.

Courtesy of MESURA
Courtesy of MESURA

The objective of MESURA is to create a new shadowy and at the same time lively space, similar to the original porches of the anonymous local architecture… a porch for all days of the year.  

We are talking about a long piece of land, orientated from north to south, at the south countryside in the periphery of Elche. It is formed by several industrial buildings for commercial uses. The main house has fixed limits (from east to west) and there is a huge garden divided in cross strips.

Courtesy of MESURA
Courtesy of MESURA

The pavilion constitutes a new strip in the area of the garden. The east-west transversal line is going to generate two big façades and two enclosed or delimited gardens.  

The north façade will be completely opened to the new garden, and will be connected to the swimming-pool, while the south facade will only be opened occasionally, in order to protect the pavilion of the warm-humid weather with a garden of tall palm trees, which will act as sun protecting areas, and with some native plants which will finally be a new vegetable garden or patch (an additional supply to the new dining room)

Courtesy of MESURA
Courtesy of MESURA

A concrete slab on the ground is going to constitute the shadowy area of the pavilion. It’s going to be supported on three transversal walls, forming the barbecue and the lattice, and two pillars, which increase the opening to the north front side.

The horizontal wall face, the white concrete slab at 2.40 meters high, will give a human and fresh appearance (appropriate to the weather) while the walls and pillars will reflect a warm and friendly atmosphere with the characteristic reddish colour of the area.

Lattices Study
Lattices Study

Such an structure will separate the different uses by means of the three walls, where one wall limits the multi-use or versatile space (inner/outer), another wall encloses bathroom and kitchen and the third one is reserved for the exterior barbecue (separated from the new garden and in connection with the pavilion and the swimming-pool)  

Thanks to the new shadowy inner/outer area which limits the new garden created by the pavilion, the festivities in Can Esclapez will continue and the new generations will also have the possibility to enjoy this place of leisure and entertainment in the countryside of Elche during the whole year.

Courtesy of MESURA
Courtesy of MESURA

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "EC Pavilion / MESURA" 10 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883337/ec-pavilion-mesura/> ISSN 0719-8884
Courtesy of MESURA

特属花砖墙内的流动空间,体会聚合的暖意 EC Pavilion / MESURA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.