All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. Piramun Architectural Office
  6. 2014
  7. Farvardin House / Piramun Architectural Office

Farvardin House / Piramun Architectural Office

  • 23:01 - 8 December, 2017
Farvardin House / Piramun Architectural Office
Farvardin House / Piramun Architectural Office, © Hossein Farahani
© Hossein Farahani

© Hossein Farahani © Hossein Farahani © Hossein Farahani © Hossein Farahani + 35

  • Design Associate

    Arman Nasr Esfahani, Annahita Shadkam
  • Construction

    Ziba Sazan inc
  • More Specs Less Specs
© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Text description provided by the architects. Farvardin House is located near the historic Naqshe-Jahan Square of Isfahan, IRAN. Due to construction regulation, it had a height limitation of 9 meters to match the skyline of the neighborhood. In order to compensate the shortage of constructible space, municipality allows contractors to exceed the regular standard of 60% construction area over to maximum 80%.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

One of the main challenges in this project was reaching the capitation of green spaces, thus, the vegetation was spread out in different floors and also on the roof. This also, led to a redefinition for the roof as a habitable open space to intenerate the skyline.

Section
Section

Also, because of the short distance from the southern neighborhood, the view from this side was limited. Therefore, to fix this issue, the orientation of the view needed to be rotated from south to either east and/or west. This, not only takes care of the limited view, but also leads the viewers’ eyes to the existing vegetation on the east and west sides.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

Regarding to the mentioned challenges, the types of vegetation used in each side are chosen based on the compatibility to the criteria, defined for each side. For example on the west side, plants are chosen to be more resistant to direct sunlight. Moreover, to make a better scene for the pedestrians who walk along this side, some types of falling plants were chosen.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

On the south side, bushes were considered with an appropriate height to give a fine view of the outside for the house residents. At the east side stairway void, which does not benefit from direct sunlight, Ivies were planted to grow vertically for increasing the visual quality of the stairways.

© Hossein Farahani
© Hossein Farahani

View the complete gallery

About this office
Cite: "Farvardin House / Piramun Architectural Office" 08 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883333/farvardin-house-piramun-architectural-office/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.