the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. France
  5. Piuarch
  6. 2017
  7. IDF Habitat Headquarters / Piuarch + Stefano Sbarbati Architecte

IDF Habitat Headquarters / Piuarch + Stefano Sbarbati Architecte

  • 08:00 - 6 November, 2017
IDF Habitat Headquarters / Piuarch + Stefano Sbarbati Architecte
IDF Habitat Headquarters / Piuarch + Stefano Sbarbati Architecte, © Martin Argyroglo
© Martin Argyroglo

© Sergio Grazia © Martin Argyroglo © Sergio Grazia © Sergio Grazia + 21

      © Sergio Grazia
      © Sergio Grazia

      Text description provided by the architects. In March 2017 IDF Habitat proudly announced its new address, 15 km from the heart of Paris. Designed by Piuarch, Stefano Sbarbati and Incet Ingénierie, the winners of a competition held in 2013, the Champigny-sur-Marne headquarters were inspired by the desire to create an efficient, functional complex, and above all one that stands as an indispensable element in the area’s transformation process. The building is in fact part of the so-called “ZAC des Bords de Marne,” an ambitious redevelopment program aimed at defining a new social, cultural and productive sector connected with the city, interpreting expectations and generating a system with a strong identity.

      © Sergio Grazia
      © Sergio Grazia

      Characterized by an L-shaped plan and a silhouette that varies in height, the volumes develop into an articulated form, establishing crisp lines and allowing the square in front to be designed and defined as a collective space. Each side also reacts to the existing surrounds through a relationship of solid and empty spaces: at the entrance, and thus facing the square, the façade is a permeable screen completely covered by glass hidden behind a system of loggias of varying heights, interrupted by a series of breaks in the pattern that make the composition more dynamic.

      © Martin Argyroglo
      © Martin Argyroglo

      This front is proposed here as a section through which one glimpses the working environments, including the lobby, small meeting rooms, private offices and the large stairway, or, conversely, as a way to project the life of the building toward the outside. The side of the building opposite the entrance, facing the railroad and along the road, is more compact with a tight rhythm of vertical openings: these are the south, east and west façades, where it is necessary to filter the solar gain and to create an acoustic barrier against the noise of trains passing by. The shell is made of concrete cast onsite and then smoothed to create a uniform effect. It integrates the construction system, which is connected to prefabricated hollow core slabs with a span of 13 meters, without any need for intermediate supports. The result is a free plan, which can be organized according to needs: a solution made possible not only by the absence of pillars and supporting walls, but also by the systems installations, which run vertically at the crossing point between the two wings before being inserted into the floating floor at each level.

      © Sergio Grazia
      © Sergio Grazia

      The only “rule” for the flexible layout, which can be changed over time by IDF Habitat, is the continuous juxtaposition of work areas and collective areas. The four floors of offices above the basement – devoted entirely to parking because the structure stands on land at risk of flooding – mix different types of spaces and include large socialization areas both indoors and outdoors, thus ensuring a high quality environment for employees. This quality is enhanced by the roof terrace, which adds to the defining of a pleasant place with tables, seating, deckchairs and sun shading elements.

      © Sergio Grazia
      © Sergio Grazia
      Office Plan
      Office Plan
      © Martin Argyroglo
      © Martin Argyroglo

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Piuarch
      Office
      Stefano Sbarbati Architecte
      Office
      Cite: "IDF Habitat Headquarters / Piuarch + Stefano Sbarbati Architecte" 06 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882977/idf-habitat-headquarters-piuarch/> ISSN 0719-8884
      © Martin Argyroglo

      IDF Habitat 办公总部 / Piuarch + Stefano Sbarbati Architecte