the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Omar Gandhi Architect
  6. Sluice Point House / Omar Gandhi Architect

Sluice Point House / Omar Gandhi Architect

  • 13:00 - 16 October, 2017
Sluice Point House / Omar Gandhi Architect
Sluice Point House / Omar Gandhi Architect, © Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

© Ema Peter Photography © Ema Peter Photography © Ema Peter Photography © Ema Peter Photography + 20

  • Contractor

    Delmar Construction
  • Engineer

    Andrea Doncaster Engineering
  • Renderings

    Jeff Shaw
  • Illustration and Model

    Karl Gruenewald, Andre Kott, Chad Jamieson
  • More Specs Less Specs
© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

Text description provided by the architects. Sluice Point is located on the southern tip of Nova Scotia within the Argyle Municipality of Yarmouth County. The site is located on a forested high point, adjacent to long, low-lying views of marshland, small islands, and the waters of the Tusket River off the Gulf of Maine.

© Jeff Shaw
© Jeff Shaw
Sketch
Sketch
© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

The coastline is scattered with very few small, traditional cottages and homes, far from overdeveloped with new buildings. From the initial site visit, it was clear that any proposed building would need to be respectful. The form of the building would be low, long and horizontal and the material palette would be composed of natural, local materials which would blend into the landscape. Formally, the building is inspired by the infamous Acadian salt water haystacks, “une barge”, which dot the local landscape. Historically, the haystacks allowed for storing hay on the open marshes on structures which kept it elevated and protected from the water when the marshes flooded.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

The clients are Swiss seasonal occupants, using the dwelling as an outlet for recreational activities such as swimming, fishing, boating, hiking and more. As such, it was crucial that space is designed to be durable, rugged and easily maintained. This was achieved by using a consistent palette of natural and raw materials such as concrete and local wood cladding.

Main Floor Plan
Main Floor Plan

The client had several requirements that we were able to integrate into the early stages of design. The great room space was to be open, versatile, and free from distraction when required to emphasize the exterior view. This translated into space which could be transformed from a fully programmed interior space to one which was completely concealed and minimal. Flexible elements such as a series of sliding panels, barn doors, and a central, rotating fireplace allow the center of activity and gravitation to shift easily and flow naturally.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

The program required both open and covered outdoor deck spaces. One was to be used as a morning deck off of the master suite where the client could enjoy a cup of coffee and take in the early sunrise to the east. The second, a covered deck, was to be a space for evening entertainment, an extension of the living room where occupants and guests could enjoy the rotating fireplace from a covered space that could extend use into the shoulder seasons.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

The semicircular design of the residence places the living areas along the ‘views’ side while weighing the services to the back of the floor plan. The structure is composed of flanking bedroom wings and a central indoor/outdoor great room space which is clad entirely in local clear spruce and birch millwork. The monolithic look has a feeling of the space being carved from the wood exterior form.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

The materiality, form, and siting are all intrinsically connected to the local condition. The economical shed roof is inspired by local fishing sheds and shanties spread along the NovaScotia coastline – gently morphed. The roof framing spans the exterior walls, making for the most economical and efficient roof form possible. Both wall and roof are clad in the same eastern white cedar, locally sourced, creating a full wood shingle shell.

© Jeff Shaw
© Jeff Shaw

As one approaches the residence they are faced with a low-slung roof, gently canted wall, and a minimal amount of glazing in the form of broken dashed dot ribbon. The apex of the elevation is highlighted with a shining white hoop marking the entry and piercing the center of the home.

© Ema Peter Photography
© Ema Peter Photography

The entry hoop is in the orientation of a tall corridor, compressed on the sides. In extreme contrast, as one enters the space, passes through the threshold, and enters the great room, they are presented with a long, low horizontal panorama of the marshy coastline and island-dotted ocean view. Until the point of entry, the panoramic view of the landscape is withheld from the visitor as the width of the house conceals the dramatic sight.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sluice Point House / Omar Gandhi Architect" 16 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881622/sluice-point-omar-gandhi-architects/> ISSN 0719-8884
© Ema Peter Photography

沼泽地的半圆形度假屋:Sluice Point / Omar Gandhi Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.