the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Japan
  5. G architects studio
  6. 2017
  7. Apartment #114 Tokyo's West / G architects studio

Apartment #114 Tokyo's West / G architects studio

  • 20:00 - 12 October, 2017
Apartment #114 Tokyo's West / G architects studio
Apartment #114 Tokyo's West  / G architects studio, © Daisuke Shima  /adhoc inc.
© Daisuke Shima /adhoc inc.

© Daisuke Shima  /adhoc inc. © Daisuke Shima  /adhoc inc. © Daisuke Shima  /adhoc inc. © Daisuke Shima  /adhoc inc. + 12

© Daisuke Shima  /adhoc inc.
© Daisuke Shima /adhoc inc.

Text description provided by the architects. This is a renovation project of a side corridor-type multiple dwelling house, first sold at the end of 1970s. The original layout was for a rather small three-bed room apartment*, which was typical for a condominium apartment during this period. 

© Daisuke Shima  /adhoc inc.
© Daisuke Shima /adhoc inc.

The original layout was designed to optimize the economic efficiency and functionality from the developer’s point of view – taking into account the standard lifestyle of the 1970s Japan. The layout was so clear that it was obvious as to where to put certain furniture in the living room, for example. However, such an “optimized” layout somewhat forced occupants to live the standardized life of the era, which seemed to limit the way they lived, and was experienced as rather suffocating. 

Diagram
Diagram

Therefore, in this renovation project, we paid attention to the distribution of the living areas, and tried to liberate the space by distributing them without taking a particular lifestyle into account. 

© Daisuke Shima  /adhoc inc.
© Daisuke Shima /adhoc inc.

For example, we first prepared four spaces in different sizes without pre-deciding the usage for them. 

The four spaces that don’t have pre-destined purposes do not have anything that stipulates their relationship, and so we positioned them simply, according to the sizes of the spaces, one by one from the balcony side, and positioned the bathroom, changing room, toilet/bathroom - which have clear functions - in the left space. 

Floor Plan
Floor Plan

The walls along the four spaces were built only to the longer side of the apartment in order to get light and ventilation. The wooden walls have made it possible for the occupants to use screws as they wish, and they have been designed to be used according to the occupants needs.

© Daisuke Shima  /adhoc inc.
© Daisuke Shima /adhoc inc.

And these wooden walls can act as a symbol for each space, so we made them to be something which appeal to the space by putting high gloss acrylic painting on the surface.

© Daisuke Shima  /adhoc inc.
© Daisuke Shima /adhoc inc.

As a result, the apartment becomes essentially one big space with four stand-alone wooden walls. 

We intended to create a living space which develops together with the occupants by providing flexible and undefined space that can adapt to the changes and needs of the occupants in the coming future. This is a different approach because it no longer forces occupants to use a given space in a way that a developer might have thought “optimal”.

© Daisuke Shima  /adhoc inc.
© Daisuke Shima /adhoc inc.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Apartment #114 Tokyo's West / G architects studio" 12 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881455/apartment-number-114-tokyos-west-g-architects-studio/> ISSN 0719-8884