Zoom image | View original size
Architecture approaches nature by rearranging its elements. In Casa Chaaltun, this conformation was an attempt to evoke and interpret the natural and cultural context of the Yucatan Peninsula, in Mexico, challenging the mainstream perception and common use of its natural materials. To adapt the program into the lot’s geometry, it was divided into three zones: private, social and services; the volumes were designed accordingly. Four volumes are connected by a main long axis, which is the project’s spine. Two of them are solid, facing south and west, solving the privacy and, at the same time, it protects the interior and shadows the others. The remaining volumes are lightly floating, generating a double height ceiling in the ground level, facing to the northeast. The volume’s typology is characterized by its facades. The solids are formed by a series of offsetted walls, allowing crossed ventilation and a great natural light income without a thermal gain. In contrast, the floating volumes feature a marble lattice facade, permitting the entrance of a diffuse light and also shadowing the interior. View more View full description
Share Share