Zoom image | View original size
The building is located in a neighborhood of courtyard houses, a mix of volumes and styles where 4-5 storey interwar buildings can be seen next to modest ground floor longhouses. Each of them expresses sincerely in its formal aspects the time when it was built as well as its residential function, which is also the aim of the new construction. The plot is situated in the central area of Bucharest, in a protected urban zone. The project is a private commission for a single family house, nevertheless even in the smallest interventions there is a part of the project that concerns the insertion of a new piece in the urban fabric that we have to deal with. In this case the building was visually very present in the intersection of Mantuleasa and Dimitire Racovita street, and the volume attempts to respond to this situation. The street façade is more “opaque” responding to the north-western orientation, but the building opens gradually as it evolves towards the courtyard area: the side façade features the entrance, as in all the typical longhouses in this area, mirroring the neighboring house, while the backyard façade opens completely to embrace the green space of the garden. View more View full description
Share Share