House Embracing Sky / ArchiWorkshop

House Embracing Sky / ArchiWorkshop

© Juneyoung Lim© Juneyoung Lim© Juneyoung Lim© Juneyoung Lim+ 18

Mangu-dong, South Korea
  • Architects: ArchiWorkshop
  • Area Area of this architecture project Area:  172
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Juneyoung Lim
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bosung Stone, Eagon, HANGLAS
  • Structure Engineer:G & H Design Workshop
  • Client:Private
  • City:Mangu-dong
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Juneyoung Lim
© Juneyoung Lim

“House Embracing Sky” is the second residential project by Archiworkshop in MangWoo district in Seoul.

© Juneyoung Lim
© Juneyoung Lim

It was built on a site, which has a land area of 108.9. The border of the site was invading to and by its neighbours’ building, and the road for construction was not completely secured. Allowing building coverage ratio of the site 50%, there was only 56m2 to build.

© Juneyoung Lim
© Juneyoung Lim

We had a thorough consideration on various issues, such as maximizing building coverage ratio, minimizing any problem with neighbors and their lands, rational application of architectural slant line restriction for daylight, etc. Due to building code, the inclined facade was formed. The inclined facade has issues of getting polluted due to dust storm and air pollution.

Elevation
Elevation
© Juneyoung Lim
© Juneyoung Lim

At the beginning, we tried to hide this slope but then we switch our thought and developed to an idea ‘what if this can be well presented in a different way?’. The inclined facade turned into a mirror Facade, which embraces sky and captures a change of the scenery while the mirror mass is unrecognizable and disappears.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Juneyoung Lim
© Juneyoung Lim
Fifth Floor Plan
Fifth Floor Plan
© Juneyoung Lim
© Juneyoung Lim

The rough surface of the black brick facade and smooth mirror facade gives a great contrast. The shaded portion of the black mirror captures the sky and such reflection can be seen by publics on the ground floor. The mass with one side slash might have been the biggest concern at the beginning, but it became the signature of the building.

© Juneyoung Lim
© Juneyoung Lim

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mangu-dong, Jungnang-gu, Seoul, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House Embracing Sky / ArchiWorkshop" 22 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878162/house-embracing-sky-archiworkshop> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.