the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Australia
  5. CHT Architects
  6. 2016
  7. Magnolia Building / CHT Architects

Magnolia Building / CHT Architects

  • 20:00 - 20 October, 2017
Magnolia Building / CHT Architects
Magnolia Building / CHT Architects, © Christine Francis
© Christine Francis

© Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis + 20

  • Interiors

    CHT
  • Builders

    Hamilton Marino
  • Group Engineers,

    The O’Neill
  • Building Surveyors

    Group2
  • Planning

    SJB
  • Urban Digestor

    ESD
  • Landscape Architect

    Jack Merlo
  • More Specs Less Specs
© Christine Francis
© Christine Francis

Text description provided by the architects. Our client purchased the site with a predefined building envelope. This envelope formed the cornerstone of the brief along with the client expectation of a greater design outcome and increased internal amenity.

© Christine Francis
© Christine Francis

Our design process began by refining the existing envelope from what was essentially a large cube by dividing the podium and tower into 4 elements, generating a ratio over the building and enforcing this through contrast in material, texture, and colour; therefore creating a different experience from each corner of the building 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Our client purchased the site with a predefined building envelope. This envelope formed the cornerstone of the brief along with the client expectation of a greater design outcome and increased internal amenity.

© Christine Francis
© Christine Francis

 Our design process began by refining the existing envelope from what was essentially a large cube by dividing the podium and tower into 4 elements, generating a ratio over the building and enforcing this through contrast in material, texture, and colour; therefore creating a different experience from each corner of the building.

12th Floor Plan
12th Floor Plan

This rationalisation and reduction in mass allowed us to reimagine the building, deconstructing the form to increase access to views, amplify natural light, and reflect the intention of the client to achieve a building that maximises liveability and creates spaces that provide a greater experience to occupants and visitors alike. 

© Christine Francis
© Christine Francis

The internal amenity of the development has benefited from this process as well, with all apartments gaining greater access to natural light and ventilation and through carefully designed interiors they have an abundance of liveable space.

© Christine Francis
© Christine Francis

This rationalisation and reduction in mass allowed us to reimagine the building, deconstructing the form to increase access to views, amplify natural light, and reflect the intention of the client to achieve a building that maximises liveability and creates spaces that provide a greater experience to occupants and visitors alike.

© Christine Francis
© Christine Francis

The internal amenity of the development has benefited from this process as well, with all apartments gaining greater access to natural light and ventilation and through carefully designed interiors they have an abundance of liveable space.

© Christine Francis
© Christine Francis

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
CHT Architects
Office
Cite: "Magnolia Building / CHT Architects" 20 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876790/magnolia-building-cht-architects/> ISSN 0719-8884
© Christine Francis

白木兰公寓 Magnolia Building / CHT Architects