Zoom image | View original size
Initially built by native dwellers 2000 years ago and rebuilt for modern society over a century ago are 181 miles of canals that bring water to the desert city of Phoenix, Arizona. These canals often go unnoticed, as the city has largely turned their back on these assets until recently. Canal House is a new home inspired by the forms of the missions in southern Arizona on a left over, irregularly shaped vacant lot along the Arizona Canal. The Ranch Mine designed the home to be a beacon, glimmering in the sun with its rusted, corrugated metal roof, drawing focus to the life giving resource slicing through the gridded city. Canal House was designed to the furthest extents of the building setbacks, using the geometry of the house to create shade and privacy in a variety of settings. Similar to the missions of southern Arizona, the design opens out from the interior spaces to courtyards that provide additional living areas at different times of day, depending on the location of the sun. The most often shaded area is the dining courtyard along the canal off of the kitchen, with two new Red Push Pistache trees that transition from green to bright red leaves to signal the coming of the cool seasons in Phoenix. The central courtyard is anchored by a rusted steel clad outdoor fireplace that separates the living wing of the house from the sleeping wing. Custom designed steel panels shade the great room doors in the summer with a pattern of the archetypal house form that features prominently on the Canal House elevations. Lastly, an entry courtyard provides a quiet, contemplative area between the house and the garage. View more View full description
Share Share