All
Projects
Products
Events
Competitions

COR Shop / BLOCO Arquitetos

COR Shop / BLOCO Arquitetos

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 24

Brasilia, Brazil
  • Architects: BLOCO Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  180.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Haruo Mikami
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Microreve, Paulo Alves, Suvinil
  • Team: Giovanni Cristofaro
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The COR shop is located in the underground parking of a shopping mall in Brasília, Brazil.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The client´s briefing for the shop “COR” (color in portuguese) asked us to create a space that could work both as a showroom for a brazilian brand of paintings and architectural coatings and as the backdrop for the display of the work of the furniture designer Paulo Alves, from São Paulo. At the same time the space should be flexible enough to host parties and events. How to connect such different uses in a small space?

We looked at the work of Paulo Alves as a starting point. We saw his love for the concrete art as an element that could connect all the proposed uses: color. According to Theo Van Doesburg in his Concrete Art manifesto from 1930, “Concretism is not abstract because nothing is more concrete and real than the line, the color and the surface”. In this case we were interested in transforming the abstract notion of color into something palpable in space. Therefore we looked at the work of artists such as Felix varini and George Rousse and their aim of creating certain forms that only exist when observed from a specific point of view.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Isometric
Isometric
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

We created a series of white walls that serve mainly as a backround for the furniture. These walls were positioned in space according to a single point of perspective at the main entrance of the shop. Therefore, from that specific point of view, the showroom looks like a sequence of white walls, floosr and ceiling. This specific point of observation is marked by a white circle on the floor inside the black room that precedes the entrance. However, small “pockets” of colorful walls, floors and ceilings are revealed as one enters the shop. This was achieved following the lines of perspective from the defined point of view to define the limits of the color surfaces. The internal colors are only revealed through the movement of the visitor.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Floor Plan
Floor Plan
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

A secondary display window faces small group of parking spaces. Only from this point of view it is possible to see the whole internal space at once.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Brasilia - Federal District, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "COR Shop / BLOCO Arquitetos" [Loja COR / BLOCO Arquitetos] 25 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876207/cor-shop-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.