Zoom image | View original size
"There is a crack in everything. That's how the light gets in..." -Leonard Cohen The main challenge when reconstructing and extending the old family house into a holiday house was utilising the existing local advantages - natural and built environment. The plot is located in low-urbanized area by the local road Smilovci - Protopopinci, at the foot of Stara Planina Mountain, near Smilovci Lake. Existing house, although constructively preserved, functionally didn't meet the needs of the client, so it had to be adapted and extended. In addition to replacing the old roof construction and expanding the building to the backyard, landscaping was also renewed, at the entrance to the plot, as well as in the backyard. Functionally, house is divided into ground floor (containing living room, kitchen with dining room, and terrace), and loft (with three bedrooms and bathroom). The access to the house is on the northern side, while the southern side of the existing house is extended with a terrace, which is an inter-space between the interior and backyard. Extended parts of the ground level are cladded with stone tiles from local quarry. The upper level is partly covered with wooden planks, making an interaction with gables on surrounding houses, which are usually covered with wood. View more View full description
Share Share