Zoom image | View original size
The site is located in Camberwell, Victoria on a unique L shape block, overlooking a leafy park. The existing architecture is rendered precast at first floor, sitting on external clinker brick planes at its base. Its living areas were originally situated at first floor. The brief was mostly pragmatic. More space for a large family, better zoning, and importantly to create a better connection to the outdoors but not lose the stunning views of the neighbouring parkland. To resolve this common negotiation, we created a new split level for the living areas and the entry experience was re-routed to this new centre which now served as a connecting element to very clear zoning, Kids, Parents, Guests, Living and outdoors. The feeling of being in the new space is of standing on-top the fence, in total connection with the park, with the split level allowing a lofty ceiling to accept the leafy aspect. The pavilion concept emerged organically from here. Timber posts form the boundaries of a “pavilion” and support a timber lined canopy overhead. The rhythm of these posts creates a tactility and depth to the edges of the space, modulating the hardness of the glass surface. The external clinker brick planes re-appear to bookend the new interior, suggesting that the living areas are an external space. Simple ceramic pendant lights drape down at each post location and a dramatic fireplace reinforce the verticality of both the space and the neighbouring trees. View more View full description
Share Share