Zoom image | View original size
The V&A Exhibition Road Quarter took six years to realise and transforms the V&A’s former boilerhouse yard on London’s great cultural artery, Exhibition Road. This new entrance connects the Museum with its neighbours, reinforcing the Albertopolis vision of intellectual ambition and innovation and creates a sequence of major new spaces. The Sackler Courtyard is the world’s first all-porcelain public courtyard, and comprises over 11,000 handmade porcelain tiles, inspired by the rich tradition of ceramics at the V&A. This new public space for London also houses a café with furniture designed for the space by AL_A and manufactured by Moroso. The Sackler Courtyard reveals architecturally significant façades and details that have never previously been seen by the public. These include sgraffito decoration on the side of the Henry Cole Wing – a decorative Renaissance technique using multiple layers of coloured plaster created by the first art students at the Museum, in the late 19th century. The stonework of the Aston Webb Screen retains the damage that World War II inflicted on the Museum, which is reflected in 11 sets of new metal gates, designed by AL_A. The gates have been manufactured with a pattern of perforations tracing the imprint of the shrapnel damage on the stonework as well as the Royal Crest in the central gate  View more View full description
Share Share