the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. BHSF Architekten
  6. 2016
  7. House Peacock / BHSF Architekten + Studio P

House Peacock / BHSF Architekten + Studio P

  • 09:00 - 29 June, 2017
House Peacock / BHSF Architekten + Studio P
House Peacock / BHSF Architekten + Studio P, © Bene Redmann
© Bene Redmann

© Bene Redmann © Bene Redmann © Bene Redmann © Bene Redmann + 21

© Bene Redmann
© Bene Redmann

Text description provided by the architects. House Peacock is located on the outskirts of a small seaside town in Suffolk in a residential area, typically consisting of generous examples of two and three-storey detached houses.

© Bene Redmann
© Bene Redmann

With its surrounding dense vegetation the design appears as an inverted hortus conclusus (literally: enclosed garden) which conceals most of what happens inside of it.

© Bene Redmann
© Bene Redmann

Almost all neighbouring dwellings are recessed from the roads, which allows the abundant greenery to become the major lineament of the immediate context.

Floor Plan
Floor Plan

The proposed design tries to embrace this quality while corresponding to the owners’ broad space requirements. In order to not disturb this sensitive equilibrium of greenery and buildings the proposed design distributes the program over three volumes as opposed to one extensive development.

© Bene Redmann
© Bene Redmann

The single story compound divides the site into three different areas, the less private driveway that makes the link to the entrance onto the road, the main courtyard as the heart of the arrangement and the “wild” garden in the East of the property.

Sections
Sections

While the proportion and topography of the site as well as the lush greenery defined the general framework, the owners’ versatile interests and day-to-day requirements called for a contained spatial background as opposed to a design that comes to the fore.

© Bene Redmann
© Bene Redmann

View the complete gallery

About this office
BHSF Architekten
Office
Studio P
Office
Cite: "House Peacock / BHSF Architekten + Studio P" 29 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874635/house-peacock-bhsf-architekten-plus-studio-p/> ISSN 0719-8884