Zoom image | View original size
A unique building in a strategic location. Composed of curved angles and surrounded by undulating balconies, New’R pays homage to Oscar Niemeyer as well as to the architecture of the 1970s French Riviera, (André Minangoy and Michel Marot’s “Marina Baie des Anges”, for example) and finally the hedonistic fantasy of Miami Beach! Sensual and multi-directional, the building is located at a pivotal point between the ‘Mail Picasso’ and the new neighbourhood currently being developed alongside the rail infrastructure. Framing and capturing the existing location, New’R embraces the site and forms a new landscape. The building’s volume compliments the surrounding scales through its sculpted effect. The construction of intermediate landings creates a sequence within the volume and the piston-like morphology facilitates a graduated system of high-rise living. Its strategic position and impact on the site offer a range of interpretations depending on one’s proximity to the building, evoking multiple responses and sensations. A building connected to the ground. The question of public space and its extension through the project was a prerequisite and is a condition that will not only invite different activities and interactions, but also establish a strong link between the shared, public space of the road and the building. The city’s flow of pedestrians, cars and bicycles and the mixed programme (parking, retail, office space and housing) interweave and embellish the ground floor, creating a “pedestrian level volume.” The building’s transparency, depth and various perspectives engender a dynamism and liveliness around the perimeter of the project, consequently enriching the surrounding environment. View more View full description
Share Share