Zoom image | View original size
Countryside or city? This question was asked on several occasions during the protracted and changeable planning history of the new sports and leisure pool in Potsdam. And even when a citizen’s opinion poll finally swung the pendulum towards the central location at the foot of the Brauhausberg hill even though, previously, a location “on virgin land” had been preferred, the dominant urban design motif for this location remained ambivalent. The decision in favor of a decidedly urban concept was finally made via the 2013 architectural competition. The competition was won by gmp with a design featuring clear layout lines, a logical orientation of the interior and exterior spaces, and deliberate visual references to the closer and more distant surroundings. The neighboring urban areas referenced in the architecture of the pool complex are only just being created at the time of the complex’s opening, such as the open space axis with the forecourt to the east – which is part of the project – and the pool’s lawn for sunbathing at the rear. The same applies to the development of the Speicherstadt quarter, which will be created to the north following the curved building line of the entrance facade, and to the planned additional development section to the south. View more View full description
Share Share