Zoom image | View original size
The project consists of a small sauna with dressing room in conjunction with a rest stop at the Leirhol summer farm in Vang, Valdres. It has a primary footprint of approximately ve square meters, and a heigth of approximately four and a half meters. For its main concept, the project draws inspiration from the local typology “Kvern- hus” which is a small, traditional mill in conjunction with a stream or river, where water is channeled inside the structure to turn the millstones and grind grains into our. The organizational heart of the project is the position of the sauna at the top of the building. By giving the key function the most impressive placement, the lower level can be open and the room that forms on the ground floor is neither entirely enclosed nor fully exposed to the elements, but enters into a relationship with its surroundings, to the water that rushes underneath the building and the impressive mountain views that can be seen through the openings in the supporting frames. The hot air rises to the top, where internal and external cladding blocks out the elements, ensuring an authentic sauna experience. The bridge that stretches across the crack in the rock makes it possible for tourists and hikers to cross the stream View more View full description
Share Share