Zoom image | View original size
The Layered Gallery, located in central London, houses a private collection of photographs, prints, pastels and lithographs. The five-storey Grade II listed building it is extended from dates from 1770. The aim of client and architect has been to create an enclosed courtyard structure that provides a retreat and place to contemplate art. This has been achieved by adding a new elevation to the building both substantial and sufficiently light to bring life into what is now a garden-like inner court. To achieve this, Gianni Botsford Architects has designed a sequence of screens creating a layered effect. The first, outer screen is purely structural and made of Corten, or ‘weathering’ steel. The second is a Corten-framed glazed screen. Inside, a further layered effect is achieved through red blinds protecting the collection of artworks and the hanging of Corten screens on rails used for storing and viewing the collection. The openings within the two outer screens create a filigree elevation reinforcing the relationship between interior and exterior spaces. This is emphasised further by planting growing up within the Corten structure. View more View full description
Share Share