Zoom image | View original size
A competition for the transformation of a former cemetery in Nikea, just west of central Athens, has been won by Greek firm Topio7, with a proposal that creates a revitalized public park as a result of “a mutual osmosis between the park and the city”. A number of green buffer zones – “the elastic limit” – are utilized to frame a procession-like journey from the bustle of the city to the calm of the park’s landscape. Highlighting the importance of the site’s previous use, the architects explain that the “main objective of the project is the creation of an open, accessible public space, a contemporary urban park with ecological-bioclimatic character, with special emphasis on the social dimension and the site’s memory.” Previously inaccessible to the public, the renewed site is based on a series of circular zones, connecting the promenade and plazas on the perimeter to the heart of the park. Here, a clearing provides rest areas and recreation spots, as well as an embedded restaurant featuring a corten steel façade, which offers views of a meadow from its accessible rooftop. View more View full description
Share Share