Zoom image | View original size
The house of Pagona transforms the market limitations of a low cost construction as well as certain typical wishes and regional references of its inhabitants into architecture. The residence is situated at Vari, a coastal suburb of Athens, beyond the Attica Basin, near the foothills of Mt. Hymettus.  With a local climate of mild winters and hot summers, and a flat topography of an ancient salt-bed surrounded by hills, the building is surrounded by low density, contractor-built, single-family residences. The design of the project is defined by low-cost, sustainability and low-energy use requirements.  It uses the materials and standard construction techniques of local contractors in non-standard ways. The project uses low-energy consumption and storage systems based on a time- vs. cost-effect ratio.  Its environmental design is based on passive exposure and protection systems supported by solar energy collection and storage.  The building volume is laid out so as to manage – protect from, expose and filter – direct solar radiation. View more View full description
Share Share