Zoom image | View original size
A collage of materials amongst the trunks of countless birch trees in the Finnish landscape, the Villa Mairea built by Alvar Aalto in 1939 is a significant dwelling that marks a transition from traditional to modern architecture. Built as a guest house and rural retreat for Harry and Maire Gullichsen, Aalto was given permission to experiment with his thoughts and styles, which becomes clear when studying the strangely cohesive residence. The constant theme of a shifting and advancing technology is ever present in Aalto's design. The transformation of materials and therefore the experiences created by them form fences and then walls around and through the villa. Starting at a shorter mound of compacted dirt rises a fence roughly woven together from long sticks. A regularity arises as it lengthens and the sticks become more directional and linear, until it merges with the wooden walls of the grass-roof sauna which continues on to form the roof of a outdoor space and walkway. View more View full description
Share Share